Tags

En sjukdom sprider sig som en skogsbrand bland barnen i USA och endast ett fåtal klara sig undan epidemin. Men istället för att älskas ännu mer blir de sända till speciella anstalter som ska fungera som rehabliteringshem. Ruby blev skickad till den största anstalten när hon var 10 och har levt innanför dess murar så länge att hon inte längre vet hur lång tid som har gått.
Anledningen till att barnen som klarade sig blir tagna är för att de har förmågor som gör dem annorlunda och farliga, men om de klarar rehabiliteringsprogrammet så kan de bli en tillgång för regeringen. Men alla vill inte detta och snart inser Ruby hur oerhört värdefull hon är.

Det tog ett tag för mig att verkligen komma in i handlingen och de första kapitlen gick ganska knaggligt att läsa.För det var mest en massa malande och viktigt fakta så att läsaren verkligen förstod vad som pågick. Sedan när Ruby blir räddad/kidnappad från anstalten börjar saker och ting äntligen få fart.
Boken fick mig faktiskt att skratta till vid ett tillfälle när Ruby är i bilen och hon får reda på att de tagit en annan person också men att han ligger i bagageutrymmet men att Ruby inte skulle vara orolig för “Det finns lufthål”, som om det var det hon undrade över.
Men vi får inte riktigt se mer av den här sarkastiska humorn i resten av boken vilket jag blev lite ledsen över, för sarkastiska humor är den bästa humorn speciellt när den är i dystopiska böcker.

Det finns fem olika typer av krafter, alla kallade efter färger. Blå (Telekinesi) och Grön  (förhöjd intelligent) anses som ofarliga medan Gul (kunna kontrollera elektricitet), Röd (skapa och kontrollera eld) och Orange (Kontrollera andra människor) anses som farliga. Jag fick inte reda på vad de olika färgerna gjorde i boken, bara vilka färger som ansågs som bra och vilka som ansågs som dåliga men inga djupgående fakta om vilka krafter de hade förutom de som våra huvudpersoner innehav. Man tycker att boken borde ha berättat något så viktigt i början tillsammans med det andra men nej.

Boken följer lite av den klassiska mallen med att en grupp människor som är helt olika och inte särskilt förtjusta i varandra hjälps åt för att nå ett gemensamt mål men på vägen börjar de bryr sig allt mer om varandra och tillslut har det börjat uppstå visa känslor. Så typiskt, jag hade hoppats på något lite mer orginellt men…

Bokus | Adlibris

Advertisements