bild
Dags att återvända till Rosenlund och familjen Stiernfors, i andra delen av boken är det unga Elisabeths tur att bli bortgift efter familjens stora problem att få Cecilia bortgift i första delen verkar det lite lättare med Elisabeth. Friherren von Strauss må vara lite osympatisk men han fina kontakter och bra egendomar så det är med sorg Fru Stiernfors ser sin dotter komma hem i all hast efter besöket hos von Strauss’ Bergdala slott och vägrar att se honom igen. Efter den hemska upplevelsen hos friherren börjar Elisabeth fundera på vad hon ska göra nu, genom sin nyfunna kamp för kvinnors rätt träffar hon den fattiga språkadjunken Mathias Storm som genast förälskar sig i henne, men problemet är inte bara i det faktum i att han är en vanlig man utan att hennes hjärta befinner sig på ett ställe lite närmare hemmet.

Samtidigt försöker hennes syster Cecilia stå ut på Apelgården med allt mer paranoid och egoistisk make och en gård att sköta. Som om inte det var illa redan så går det spökrykten runt gården sedan familjen som tidigare bodde där blev brutalt mördade. Men det kan finnas ett lite ljus i mörkret när en liten flicka lämnas på trappan och trots att det går emot Jacques order kan hon inte hjälpa att ta hand om den stakas lilla flickan.

Polarnatt är så mycket bättre än den ljumma föregångaren Norrsken, handlingen griper mer tag i en och Cecilia som jag inte brydde mig så mycket om i Norrsken, får här chansen att skinna och vinna över mig med sin medkänsla och mod som man inte fick se förut då hon mest var en tråkig historia. I Polarnatt får hon visa vem hon egentligen är, även om hon sätts på hårdare prov än tidigare men det kan sporrar henne på rätt sätt. Elisabeths kamp för kvinnor och barn i samhället är beundransvärt och jag känner hennes förvirran över vad hon ska välja med sin hjärna eller hjärta för att få det bästa resultatet. Men hon får se sig lite slagen av systern och dennes mordgåta.
Den tredje systern Amelia får vi bara träffa genom ett fåtal brev men jag har en känsla av att vi får se mer av henne i nästa del, speciellt då hon kommer hem från Stockholm.
Så nu vill jag ha nästa bok för att se hur Cecilia gör med Jacques och Elisabeth med sina kärleksbekymmer.

Bokus | Adlibris

Advertisements