Män har alltid hat svårt för kvinnor som har varit bra och inte sällan bättre än dem själva på områden som enligt dem är deras och att kvinnor inte har något att göra där alls. Så är även fallet när det kommer till unga Mary Anning, en ung och fattig flicka som inte bara fann dinosaurie fossiler på staden vid den lilla sydengelska staden Lyme Regis, utan också identifierade dem och namngav dem. Detta var dock allt hon kunde gör då hon bara var en ung kvinna och detta var 1800-talet. På denna tiden fick inte kvinnor vara med i de stora akademiska klubbarna eller i detta fallet The Natonal Society trots att hon hade all rätt till det. I stället blev det så att hon fick sälja sina fynd för att få mat och de rika männen sol köpte fossilerna fick all ära och beundran för fynden.

Mary Anning är en verkligen person som författaren Tracy Chevalier har med i sin påhittade historia, även om visa delat självklart ha hänt på riktigt.

Man skulle kunna tro att boken fokuserar på Mary, det hållet föll jag i, men istället handlar det om Elizabeth Philpot, en aristokratisk dam som snart delar Marys intresse för fossiler men som till skillnad från henne har alla möjligheter en kvinna i denna tid kunde ha för att få som hon vill.
Allvarligt talat så hade jag hellre sett att Elizabeth bara var en biroll och att Mary fick vara bokens stjärna för även om det i grunden inte är något fel på Elizabeth så kan jag inte riktigt förstå varför Chevalier bestämde sig att låta Mary vara birollen när hennes liv verkar så mycket mer intressant.

Bokus | Adlibris

Advertisements