Den hemliga trädgården är en charmig liten historia om unga Mary Lennox som efter ett kolera utbrott i sitt hem i Indien får flytta hem till sin morbror i England. Han är lite grumpy men annars är han inte så tokig och han låter Mary få utforska allt själv. En dag ser hon fågel som flyger över en mur och Mary och för att fråga trädgårdsmästaren Ben Weatherstaff vad som finns bakom muren. Den gamle mannen må vara ganska trumpig men han berättar att bakom muren finns det en trädgård, en trädgård som har varit stängd i 10 år ända sedan morbroderns hustru dog, det var nämligen hennes trädgård. Under en lek hittar Mary nyckeln och kommer i den hemliga trädgården, ett ställe som kommer att förändra både Mary och trädgården.
Mary bestämmer sig för att rensa upp och ta hand om trädgården och får till sin hjälp pojken Dickon, lillebror till Marys husjungfru Martha och djurtjusare, som lär Mary allt han kan om att ta hand om en trädgård.

Av titeln trodde jag först att porten skulle vara en portal till en magisk värld, men trots att det bara är en helt vanlig trädgård visar boken att magi kan finnas bara man tror på det. Ofta när historier innehåller detta budskap så blir alldeles för överdrivet och sentimentalt men Colin gör att det inte blir så här, vilket är något jag gillar skarpt.

X Caroline

Bokus | Adlibris

Advertisements