Främlingen är skriven av författaren Diana Gabaldon 1991 och är första boken i en serie om 8 böcker och det märks speciellt på slutet av boken då men för att ni ska förstå det hela är det bäst att jag berättar handligen först.

Andra världskriget är slut och före detta sjuksköterskan Claire Beauchamp är på semester i högländerna, Skottland tillsammans med sin make Frank. En dag under en utflykt upptäcker Claire att något är anorlunda, och det kan man minst säga för på något mystiskt sätt har hon åkt tillbaka i tiden till mitten av 1700-talets Skottland. När hon räddas undan en engelsk rödrock som ser förbryllande mycket ut som hennes make tas hon med till mannen som räddade henne klan. Där får hon användning för sina medicinska kunskaper på det skadade Jamie Fraser, klanledarens systerson. Då Claire misstänks vara en engelsk spion och eftersom hon har medicinska kunskaper tags hon med till till klanens slott där hon hålls som en “frivillig” fånge.

Nu när ni vet detta går vi tillbaka till slutet, jo boken slutar med att hon fortfarande är kvar i 1700-talet och om det inte var första delen i serien hade detta varit det skummaste slutet någonsin, för man tycker att hennes make och de andra i den lilla byn de besökte skulle undra var hon har tagit vägen. Detta leder också vidare till en annan fråga, hur är det med tiden, är tiden det samma så om det går en dag 1700 går det en dag 1900 eller är en dag lika med en timme eller bara en minut? Detta är en viktigt detalj när det kommer till tidsresande, man vill inte att folk ska börja undra var man har tagit vägen.

X Caroline

Bokus | Adlibris

Advertisements