poj 001

Charlie har alltid haft allt, hon har varit duktig i skolan, bott i ett av de finaste husen i byn och är sina föräldrars ögonsten. Men allt förändras den eftermiddag då hon hör sin mamma Sylvia skrika på hjälp bara för att se två män brutalt attackera hennes mamma. Hennes mamma tas snabbt in på sjukhus och operationen är lyckad men trots detta får Sylvia en våldsam depression som går ut över unga Charlie. Det hela blir inte bättre av att det verkar som om hennes pappa har flytt landet och lämnat enorma skulder efter sig. Charlie tror inte på att hennes älskade pappa bara skulle kunna lämna henne och mamma utan något alls. Så Charlie tar sig i kragen och flyttar ifrån platsen hon känner så väl ner till kusten och tar jobb hos fiskaren Ivor, dels för att komma bort från den allt mer krävande Sylvia och för att hitta sanningen om sin pappa.

Boken börjar bra och fortsätter så tills ungefär lite efter mitten då den sviktar till bara för att återgå till bra igen. Alla personer som Charlie stöter på leder henne vidare i hennes sökande. Genom att ta jobb hos Ivor skaffar hon ett rum på puben hos Beryl vars systerson Andrew är Charlies förälskelse genom resten av boken. Det är också tack vare honom hon åker till London och där får upp ett nytt spår till sanningen.
Det är också här hon stöter på bokens antagonist Dee-Dee, kvinnan som numera styr över Charlie pappas Soho klubbar. En kvinna som var upp över ören förälskad i honom och som avskyr Sylvia över allt annat. Ni förstår nu vem som ligger bakom Sylvias attack.
Pearse får en att känna det man ska känna för de olika karaktärerna, Charlies kamp för att finna sanningen, Ivor och Beryls godhet, Andrews kärlek och den totala avskyvärdheten som är Dee-Dee.

Charlie är tuff, inte tuff på det sättet att hon muckar bråk utan hon är tuff på det sättet att hon har varit med om hemska saker men kommer ut starkare på andra sidan. Precis som i alla Perase böcker så har även Charlie en stark kvinnlig huvudperson.

Bokus (engelska) | Adlibris (engelska)

Advertisements