Tags

pojTris, Four och gänget är tillbaka i bok nummer två, Insurgent av Veronica Roth. Boken är fortsättningen på Divergent och spinner vidare på handlingen från den.

Sedan De tappra numera arbetar tillsammans med de lärda måste Tris, Four och Tris bror Caleb hålla sig undan. Deras tillflykt är De Fridfullas huvudkvarter där de kan andas ut, om än bara för en liten stund. Men De lärda och deras ledare Jeanine tänker hitta Four och Tris till vilket pris så dem är inte säkra någonstans. Som väntat tar det inte länge innan De lärda kommer till högkvarteret och direkt när de ser Four förstår dem att han inte tillhör De fridfulla. Denna händelse blir startskottet för katt och rått leken mellan Tris och hennes likasinnade och De lärda samt deras allierade som spänner över hela boken.

När det kommer till själva handlingen känner jag ibland att Insurgent är bättre än Divergent bara för att några sidor senare tänka tvärt om. Jag kan inte på rak arm säga vilken av dem två som jag tycker bäst om, för Insurgent har en fängslande historia men det har även Divergent. Det finns en massa för- och nackdelar med båda böckerna och ni behöver inte oroa er, jag kommer inte rabbla upp dem. Jag vill bara poängtera att det är ovanligt att ha två böcker i en trilogi som är båda starka nog i sig själva att kunna stå var för sig.

För mig kände det som om historien om Tris kunde vara slut på Insurgents sista sida. För precis som med Divergent knyts boken ihop i slutet och ger intrycket av att kunna vara en bok som kan stå själv. Skillnaden är att, utan att förstöra för dem som inte har läst boken än, i Insurgent så serveras slutet inte på samma sätt i Divergent, ett slut som både lyckas sätta punk men samtidigt vara en stege till nästa bok. I Insurgent känns det som om det bara är en punkt där på sista sidan. Detta får mig att undra vad som kan hända i nästa bok, Allegiant, för visst finns det en liten stege till den men inte som man är van vid att den ska vara i den andra boken i en trilogi. Det går att göra, det visar Divergent.

Man måste ha läst Divergent för att förstå, eller i alla fall komma underfund med allt i boken, även då kan det ibland bli lite förvirrande med en massa personer som inte tillhör de som finns längs fram vilket ibland får en att undra, vem är detta nu igen?
Dem som däremot funnits i förgrunden som Christina kan man genast placera. Det finns dock en flyktig bekantskap från Divergent som får en framträdande roll i Insurgent och det är Cara, Wills storasyster. Trots att hon är ”ny”  glömmer man aldrig bort vem hon är.

Bokus | Adlibris

Advertisements