Upp med händerna, pengarna eller livet!
Boken Sovay antar jag är inspirerad av den kända folksången Sovay som handlar om en kvinnlig stråtrövare som rånar sin fästman för att se om han verkligen älskar henne. Lite extremt kan man tycka, men det är så Sovay gör.

Boken börjar med en handling som direkt är hämtad från sången, men till skillnad från fästmannen i sången så är Sovays fästman i boken ett fegt kräk. Detta är inledningen av boken. Efter detta blir boken sin egen då den tar en oväntad vändning. Jag trodde att hela boken skulle handla om hennes stråtröverier (är det ett riktigt ord?).

Miss Sovay Middletons pappa är känd i trakterna för att undgås med en bunt personer som vill avsätta kungen och bli en demokrati á la Frankrike i slutet av 1700-talet (Franska revolutionen). Att det puttrar i landet är inte konstigt då det är året efter Franska revolutionen och britterna blickar mot sina grannar i söder. Nu tillbaka till boken.
Så pågrund ut av att Mr. Middleton har rört sig i dessa kretsar får Sovay dagen därpå, dagen efter rånet mot fästmannen, veta att sheriffen kommer för att arrestera hennes far för brott mot kronan.
Eftersom hennes far inte är hemma beger sig Sovay till familjens resident i London för att se om han är där. Samtidigt beger sig hennes goda vän Gabriel Stanhope till Oxford för att leta rätt på Hugh, Sovays bror. I Oxford får Gabriel veta, av Hughs handledare, att Hugh stängdes av från skolan och har inte setts till sedan julas. Med denna vetenskap är det mycket troligt att Hugh har begett sig till Paris för att vara med om efterdyningarna av revolutionen. Samtidigt som Gabriel kommer fram till detta, så får Sovay och hennes amerikanske vän Virgil Barrett veta att även Sovays pappa har begärt sig till Paris. Troligtvis för att leta upp Hugh. Ensam i London med bara några få vänner och en nyfunnen stark fiende måste Sovay använda allt sitt mod för att dels hålla uppe skenet och försöka hitta sina familjemedlemmar och försöka undvika att hamna i klorna på sin fiende. Allt slutar i Paris…

Först ville jag ha Sovay med Gabriel, men sedan när hon blev bekant med Virgil ville jag att dem två skulle bli ett par. Men det blev inget av det vilket gjorde mig lite besviken.

Som ni förstår så börjar boken som man tror för att sedan göra en som kan verka vara i lite konstig riktning men som ändå hänger ihop med vad som man redan vet bara för att ta en konstig genväg och sluta med något som gör att man inte kan hjälpa känna att man har missat något. För i större delen av boken hänger allt ihop. Eller tja, kanske inte allt men det finns definitivt en röd tråd i handlingen som binder ihop allt. Men sedan kommer slutet. I början av slutet så är det inget konstigt, den röda tråden finns fortfarande där. Men i de sista två kapitlena så står historien ut lite.

Jag gillade boken fram tills slutet. Slutet förstörde boken lite för mig.
Författaren Celia Rees har bland annat gett ut Häxa, Blodsystrar och Pirater (som jag läste för ett tag sedan). Rees böcker skildrar starka, intelligenta kvinnor i svunna tider som gör som dem vill.
Gör som jag, och kolla in någon annan Rees bok om ni tycker om Sovay eller vice versa om ni har läst en annan Rees bok men inte Sovay.

Bokus | Adlibris (engelska)

Advertisements