Tags

fok 001Katsa är en särling, och en värdefull sådan på det. Hon jobbar för Kung Randa, kungen va Middluns och likväl Katsas morbror. Hon går sin morbrors äranden, eller snarare hotar och skrämmer folk å sin morbrors vägar. Men allt förändras när hon möter Prins Po, en annan särling med en mycket värdefull gåva. En vänskap som leder till att Katsa vänder ryggen år allt hon vet för att följa med Po på en resa för att hitta vem, och varför, någon hade kidnappat Pos farfar, kungen av Ror av Lienids far. För frågan ligger i varför någon ville göra den gamle mannen illa då Lienid är ett rike i fred som alla andra riken tycker om. Men någon i de sju riken har sina skäll för att ha kidnappa Pos farfar.

Boken är lite gran som en Game of Thrones Light, eller det var vad jag trodde först. Sedan blev det ganska tydligt att bortsätt från att den utspelar sig ett land med sju kungariken är den inte särskilt lik Game of Thrones.
Boken må inte ha rört mig lika emotionellt som Adèle men jag blev ändå berörd av boken. Visa böcker känns som om det tar en evighet att läsa klart, andra som om man knappt har börjat förens boken är slut. Tankeläsaren hör till den sista kategorin.
Visst inledningen är lite tråkig, men hur ofta börjar någon bok med att den dyker med huvudet först in i en aktion fylld och spännande handling? Precis.
Jag har aldrig stött på något liknande mer särlingarna, folk vars ögon har två olika färger, och att det just är dessa ovanliga individer som är dem med de spektakulära gåvorna (även fast en gåva kan bara innebära att de kan klättra upp för ett trädlika snabbt som en ekorre). Särlingarna anställs vid hoven för att arbeta för sin kung, ett mycket ärofyllt jobb, då ute i resten av landet ogillar invånarna särlingarna som pesten.
Katsa klarar av det flera hjältinnor inte riktigt gör och det är hon klarar av att hålla upp boken själv. Visst ger Po närvaro krydda åt historien, men även om man skallar av honom och allt annat som inte måste vara med i boken så är Katsa ändå en stark karaktär, hon är stark i sig. Lite gran som Katniss Everdeen från Hunger spelen.

Boken börjar med en handling och i slutet har de utvecklats till en annan. Men genom hela boken finns det en röd tråd som gör att man inte märker att handlingen faktiskt har gått åt ett helt annat håll förens man har läst klart. Skulle du vilja ha Katniss, och liten touch av Peeta, i en fantasy bok så är Tankeläsarna något för dig.

Tankeläsaren är den första av tre böcker. Men de två andra böckerna handlar inte om Katsa. Bok två handlar om ett människo liknade monster som heter Lady Fire, och bok nummer tre om Drottning Bitterblue, Pos kusin som dem träffar på och hjälper i första boken.

Bokus | Adelibris

Advertisements