poj

När Jessica Mastriana blir träffad av blixten märker hon inget konstigt och är mest lättad över att fortfarande var i livet. Men snart visar sig bieffekterna. Hon kan i sina drömmar lokalisera försvunna barn, ni vet sådana som annonseras på mjölkförpackningarna. Jessica måste bara se om hon har rätt och ringer till ett hjälpcenter och berättar var de försvunna barnen är någonstans. Nästa dag i tidningen står det att barnen har blivit hittade, precis där Jessica sa att dem skulle vara. När samma sak upprepar sig får Jessica FBI på halsen. Först för att vara misstänkt för ett otal kidnappningar, sedan för att dem vill använda hennes gåvor för sin egen vinning. Men Jessica vill inte ”hjälpa” FBI, speciellt inte då ett av de försvunna barnen inte vara riktigt försvunnen utan gömde sig för sin pappa. Genom att berätta var man kunde hitta honom så satte Jessica honom i en svår position. Nu tänker Jessica sota för sitt misstag men kan hon verkligen hjälpa pojken med FBI som jagar dem båda?

En underhållande bok som visar vilka konsekvenser ett agerande som är menat som en hjälpande hand gör att det blir värre för personen i frågan. Till en början med tror ju Jessica att hennes agerande hjälper de stackars barnen, men i det ena fallet blir allt bara fel. Detta får Jessica att verkligen tänka igenom sin gåva.  Visst har hon hjälpt många men det finns säkert fler personer som gömmer sig för att skydda sig och inte alls har blivit kidnappade. Sedan kommer Jessica där och berättar för myndigheterna exakt var dem kan hitta personen. Det är inte bra alls.

Sedan kan man förstå att Jessica verkligen inte vill vara ett forskningsobjekt, det skulle jag inte hela velat vara i hennes situation. Jag menar, flickan blev faktiskt träffad av blixten!
Jag var lite orolig att boken skulle påminna om Suzannah från hemsökt serien, också av Cabot, som kan se döda människor. Men böckerna skiljer sig markant från varandra vilket är bra för annars hade det blivit lite tråkigt om det hade varit en upprepelse fast med en flicka som hittar försvunna människor istället för att se döda.

Detta är första boken i serien Saknad. Det finns fyra till böcker om Jessica Mastriani skrivna av Meg Cabbot (även om dem är skrivna under pseudonymen Jenny Carroll) och jag hoppas på mer Jessica och Rob tid i bok nummer två.

Advertisements